1. З 19 квітня можна подати Заяву на отримання карантинної допомоги

На порталі Дія вже доступна нова послуга  «Одноразова допомога ФОПам та найманим працівникам»

ФОПи та працівники мають змогу подати заяву на отримання допомоги в розмірі 8000 грн із Державного бюджету України і додатково отримати виплату за рахунок коштів місцевого бюджету. Рішення про призначення цієї допомоги та її розмір приймають органи місцевого самоврядування.

Послугою можна скористатися упродовж 30 днів з дня запровадження “червоної” зони в області, де провадиться діяльність.Якщо провадиться діяльність в області, яку було віднесено до “червоної” зони протягом лютого-березня 2021 року, то подати заяву можна до 18 травня 2021 року включно.

Алгоритм отримання послуги:

1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.

2. Дія автоматично перевірить ваші дані в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду та Державної податкової служби України на відповідність умовам виплати.

3. Оберіть область, в якій ви проводите діяльність.

4. Підтвердіть своє поточне місце роботи.

5. Введіть номер свого гривневого рахунку у форматі IBAN. Отримати кошти можна лише на особистий рахунок.

6. Перевірте та надішліть сформовану заяву.

7. Очікуйте повідомлення про зарахування виплати.

Допомогу обіцяють зарахуватина особистий гривневий рахунок у термін від 7 днів після подання заяви.

Зверніть увагу! За Законом України № 1358-IX  у випадку подання недостовірної інформації про поточне місце роботи одноразову матеріальну допомогу потрібно повернути.

Чи можуть ФОП, які є пенсіонерами і не сплачують ЄСВ, отримати одноразову матеріальну допомогу?

Якщо отримуєте пенсію, є ФОПом чи найманим працівником та ваш основний КВЕд чи КВЕД організації, у якій ви працюєте, віднесено до переліку тих, стосовно яких вживають карантинні обмеження, то можна отримати грошову допомогу.

Проте ФОПи, які в 2020 році сплатили ЄСВ за період менше ніж шість місяців, не отримують допомогу.

За який період має бути сплачений ЄСВ?

Якщо ви найманий працівник, то переконайтесь, що ваш роботодавець нарахував ЄСВ за IV квартал 2020 року, якщо карантинних заходів було вжито в лютому-травні 2021 року.

Це одноразова допомога чи її будуть надавати щомісяця/щокварталу?

Закон передбачає одноразову виплату найманим працівникам та ФОПам, які через посилення карантинних заходів призупинили роботу протягом 2021 року.

Якщо отримали матеріальну допомогу минулого року, то цього року також доступна ця послуга.

Хто приймає рішення про призначення матеріальної допомоги?

Виплата здійснюється на підставі заяви на порталі Дія після перевірки вказаних даних. Мінцифри передає списки отримувачів Пенсійному фонду України. Якщо всі дані заповнено правильно — допомога надійде на вказаний рахунок у термін від 7 днів після подання заяви.

  1. Змінено перелік доходів громадян, які компенсують в разі невчасної виплати

14 квітня 2021 року на засіданні Уряду схвалено постанову, якою визначено види грошових доходів, за які, у разі порушення термінів їх виплати, проводиться компенсація. Зміни було внесено до Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженою Постановою від 21.02.2001 р. № 159.

До таких виплат включено:

  • пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);
  • соціальні виплати;
  • стипендії;
  • заробітну плату (грошове забезпечення);
  • суму індексації грошових доходів громадян;
  • суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;
  • суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

Зазначеною постановою уточнюються джерела виплати такої компенсації (відповідно до Закону України від 28.12.2014 № 77-VІІІ „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці” створено Фонд соціального страхування України шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності).

  1. Новий вид оплачуваної відпустки при народженні дитини – прийнято Закон

Верховна Рада України 15 квітня 2021 р. прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною”.

Законом доповнено Кодекс законів про працю та Закон України «Про відпустки» новим видом відпустки – відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

Згідно із Законом, така відпустка надаватиметься одній із перелічених осіб:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Законом визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька).

Відповідні зміни внесено в статті 179181 КЗпП та статті 1820 Закону України «Про відпустки».

Законом також доповнено положення статті 182-1 КЗпП та статті 19 Закону України «Про відпустки» щодо права працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку та доповнено положення статті 51 КЗпП щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Проект Закону зареєстровано за № 3695.

  1. Чергове оновлення Довідників податкових пільг

12 квітня 2021 року Державна податкова служба України опублікувала нові (станом на 09.04.2021):

  • Довідник податкових пільг №103/1, що є втратами доходів бюджету,
    • Довідник інших податкових пільг №103/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

 Інформація про суми податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, подається до контролюючих органів у складі податкових декларацій.

  1. Прийнято пакет законів щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів

13 квітня ВРУ прийняла пакет законопроектів, який спрямований на захист прав та законних інтересів валютних позичальників.

1) Законопроект № 4475 вносить доповнення до ЗУ «Про споживче кредитування» щодо кредитів, наданих в іноземній валюті.

Закон передбачає відновлення платоспроможності позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами.

Законом запроваджується загальний механізм реструктуризації усіх споживчих валютних кредитів фізичних осіб шляхом конвертації їх у гривню.

Законом доповнено розділ ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» новим пунктом 7, в якому визначаються порядок та умови проведення реструктуризації зобов’язань за договорами про споживчий кредит, наданими в іноземній валюті.

2)  Законопроект № 4398 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб”  передбачає внесення змін до ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та КзПБ в частині реструктуризації заборгованості валютних позичальників через процедуру банкрутства.

3)  Законопроект № 4399 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб” передбачає звільнення від сплати ПДФО з прощеного боргу.

Законом удосконалено деякі питання оподаткування податками на прибуток підприємств, доходи фізичних осіб операцій, пов’язаних із прощенням боргу (кредиту) фізичним особам, реалізації майна за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий фізичній особі в іноземній валюті.

Відповідні зміни внесено до Податкового кодексу України.

Як зазначив Д. Гетманцев, прийняття цих законопроектів дозволить вирішити проблему, якій вже більше 10 років, та захистити позичальників, які отримали кредити на придбання житла в іноземній валюті і постраждали від валютних коливань, від зловживань з боку кредитодавців, сприятиме відновленню їх платоспроможності і стане шансом на їх визволення із боргової ями.

  1. Законопроект, щодо мораторію на перевірки та звільнення від ЄСВ

У ВРУ зареєстровано Законопроект  № 5346 від 07.04.2021 р. про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо надання допомоги застрахованим особам та підтримки бізнесу на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів.

Згідно із пояснювальною запискою, Законопроектом пропонується, зокрема:

1) встановити, що на мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок не поширюється дія положень, передбачених п. 4 розділу ІІ Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”” № 909-ІХ від 17 вересня 2020 року.

2) надати органам місцевого самоврядування у 2021 році право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку, та/або плати за землю, та/або податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

3) встановити без виключень заборону на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;

4) звільнити від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску роботодавців, фізичних осіб підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди під час яких вони не менше 7 днів перебували в Переліку страхувальників, робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);

5) зобов’язати Кабінет Міністрів України протягом 2 місяців з дня опублікування цього Закону розробити та подати до Верховної Ради України проект Закону України про запровадження податку на виведений капітал.

  1. Уряд ухвалив законопроект про зменшення кадрових документів

Мінекономіки повідомляє, що Уряд підтримав проєкт закону про дерегуляцію трудових відносин, покликаний модернізувати та лібералізувати трудове законодавство України. Рішення ухвалено на засіданні Уряду 14 квітня.

“Це важливий законопроєкт, який скасовує надмірну бюрократизацію трудових відносин, що залишилась ще з часів Радянського Союзу і не відповідає сучасним економічним реаліям. Ухвалення закону дозволить зменшити навантаження на бізнес  та сприятиме легалізації праці найманих працівників. Це актуально для будь-якого роботодавця”, – прокоментував заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

Так, законопроєктом пропонується:

  • зменшити кількість обов’язкових кадрових документів;
    • змінити механізм участі профспілок при розірванні трудового договору;
    • осучаснити питання матеріальної відповідальності;
    • спростити процедуру укладення строкового трудового договору;
    • чітко визначити порядок надання роботодавцем інформації про умови трудового договору.

Зокрема, документом визначається 12 підстав, за наявності яких укладається строковий трудовий договір. Також скасовується необхідність складання роботодавцем правил внутрішнього трудового розпорядку, графіків змінності та відпусток. Роботодавці витрачають значну кількість фінансових ресурсів та часу для забезпечення дотримання ведення такої документації, яка зазвичай залишається виключно формальною. Оформлення цих документів стане необов’язковим, а залишиться на розсуд роботодавця. Режим роботи та її тривалість, питання надання відпусток буде достатньо зафіксувати за домовленістю сторін у трудовому договорі, укладеному у письмовій формі. 

Реалізація законопроєкту сприятиме спрощенню ведення бізнесу, стимулюватиме роботодавців до легального оформлення трудових відносин та створить передумови для ефективного дотримання законодавства про працю.