1. Нове оновлення форм податкових накладних і декларації з ПДВ

Державна податкова служба України повідомляє, що затверджено нові форми податкової звітності з ПДВ та податкової накладної, які містять рядки та графи, призначені для відображення інформації щодо здійснюваних платниками податку операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою у розмірі 14 відсотків.

З 16 березня 2021 року для платників податку забезпечено можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, які підлягають складенню за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.2021.

Відповідний наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 „Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України” зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11.03.2021 за № 310/35932.

Наказом № 131 також приведено у відповідність до вимог ПКУ з урахуванням внесених змін щодо пільгових ставок ПДВ для СГ сфери туризму, культури та окремих с/г товарів та викладено у новій редакції форми:

  • декларації з податку на додану вартість;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування та застосовуватиметься до податкових періодів, починаючи з 1 числа місяця, в якому опубліковано цей наказ. Опубліковано його  в Офіційному віснику № 19 від 12.03.2021 р. Відповідно його норми мають застосовуватися з 1 березня. 

  1. Новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості

Наказом від 11.03.2021 р. № 277 ДПС виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Оновлений перелік включає 173 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД. Весь перелік можна переглянути тут.

  1. Відповіді від ДПС на популярні питання щодо ПРРО

ДПСУ на офіційному сайті надала відповіді на низьку питань, які стосуються використання програмних РРО. Серед розглянутих питань таки:

1.  Які мають бути дії суб’єкта господарювання при відключенні світла в господарській одиниці, коли неможлива робота на комп’ютері з ПРРО?

Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.07.2020 за № 635/34918 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (далі – Порядок № 317).

2.  Що робити при зупинці роботи ПРРО, коли гаджет продовжує функціонувати? Чи потрібно в такому випадку до чи після перезавантаження ПРРО надавати повідомлення про виявлення несправностей ПРРО?

Статтею 5 Закону встановлено, що на період виходу з ладу ПРРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.

Користувач ПРРО самостійно оцінює працездатність ПРРО. Якщо роботу ПРРО відновлено одразу після його перезавантаження (короткотермінова зупинка), то ПРРО не вважається несправним. Повідомлення про виявлення несправностей за формою № 2-ПРРО до Порядку № 317 у такому випадку до ДПС не надсилається.

3.  ПРРО дозволяє лише перегляд Z-звітів перед їх відправкою. Після відправки Z-звіти не зберігаються в ПРРО та не відображаються в закритій частині Електронного кабінету. Це призводить до незручності у підрахунку обсягів операцій для складання звітності відповідно до обраної системи оподаткування. Чи будуть відображатися в електронному кабінеті платника податків у розділі «Дані РРО. Z – звіти» дані з Z – звітів ПРРО?

Відображення фіскального звітного чеку (Z-звіту) у приватній частині Електронного кабінету буде реалізовано в ході доопрацювання програмного забезпечення ІТС «Електронний кабінет».

4.  «ПРРО Каса» не дозволяє створити групи товарів для більш швидкого пошуку товарів та створення каталогу номенклатури товарів по зручним для користувача групам.

Номенклатуру товарів формує та вводить користувач ПРРО самостійно. Виконання пошуку по назві товару або її частині реалізовані в безкоштовному рішенні ДПС. Користувач ПРРО може самостійно виконати налаштування груп товарів для пошуку.

5. В «ПРРО Каса» відсутні налаштування для друку чека, у зв’язку з цим чеки друкуються лише у форматі А-4. Купівля термопринтерів для друку компактних чеків потребує додаткових витрат (від 1500 грн.).

Безкоштовний ПРРО дозволяє друк фіскальних чеків на різних пристроях.

Процедуру налаштування друку описано в керівництві користувача, що знаходиться в складі архівного файлу разом з програмним забезпеченням для завантаження.

6. ПРРО неможливо використовувати на операційній системі IOS (для iPhone).

Розробку безкоштовної версії ПРРО, застосовну для операційної системи IOS, завершено. Її буде надано для експлуатації після завершення дозвільних процедур.

7. Необхідність генерації і електронного підпису фізичної особи – підприємця і електронної печатки.

Суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення щодо засобу, який він буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалена/кваліфікована електронна печатка.

8. Порядок використання кваліфікованих електронних підписів фізичних осіб-підприємців та їх найманих працівників при застосуванні ПРРО.

КЕП в ПРРО має використовуватись з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

В ПРРО може використовуватись КЕП лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені до Реєстру ПРРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

9. Відсутність відеоматеріалів щодо безпосередньої роботи з ПРРО (внесення номенклатури товарів, формування квитанції тощо)

Актуальні матеріали щодо реєстрації та використання безкоштовного ПРРО, включаючи роз’яснення, інструкції користувачів та відеоуроки, розміщено на банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. Матеріали банеру постійно оновлюються. 

10. Питання доступності завантаження з офіційного вебпорталу ДПС програмного рішення для застосування у ПРРО та питання порядку реєстрації ПРРО.

ДПС з 01.08.2020 надано для користування суб’єктам господарювання два безкоштовних програмних рішення (ПРРО) «Програмний реєстратор розрахункових операцій» та фіскальний додаток пРРОсто, що призначені для проведення розрахункових операцій та розміщені на офіційному вебпорталі ДПС за посиланнями:https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Ці рішення доступні для завантаження.

Після встановлення безкоштовного програмного рішення на відповідний пристрій такий ПРРО підлягає реєстрації.

  1. Як виправити помилку щодо надлишково нарахованої та виплаченої зарплати

За роз’ясненням Управління Держпраці у Кіровоградській області, відрахування із заробітної плати працівників для повернення сум, зайво виплачених унаслідок лічильних помилок, можуть проводитися за наказом (розпорядженням) власника підприємства. У цих випадках відповідно до ст. 127 Кодексу законів про працю України власник підприємства має право видати наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше ніж впродовж одного місяця з дня виплати неправильно обчисленої суми.

Лічильними помилками вважаються помилки, пов’язані з процесом обчислення. Наприклад, це може бути неправильність в обчисленнях, дворазове нарахування заробітної плати за один і той самий період, тощо (ч. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13 ).

Слід звернути увагу, що наказ (розпорядження) про відрахування може стосуватися тільки тих коштів, що були виплачені впродовж останнього місяця. Для відрахування таких сум згода працівника не потрібна.

Встановленої форми документа щодо факту виявлення лічильної помилки немає. Це може бути бухгалтерська довідка, доповідна записка тощо.

При цьому бухгалтерську довідку слід оформити обов’язково, оскільки на її підставі вносяться відповідні зміни до регістрів бухгалтерського обліку та первинних документів з обліку заробітної плати (п. 9 Методичних рекомендацій щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну України від 29.12.2000 № 356 ).

Відповідно до статті 128 КЗпП України при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, — 50% заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

Отже, період відрахувань може розтягнутися на кілька місяців.

У випадку, коли місячний строк для видання наказу про відрахування пропущено, то суми, виплачені раніше, можуть бути добровільно внесені працівниками до каси підприємства, або можуть бути утримані роботодавцем із заробітної плати на підставі особистих заяв працівників. Якщо працівники не бажають добровільно повернути надлишково виплачені їм кошти, відшкодування шкоди, завданої підприємству, може відбутися за рахунок винної особи, а саме особи, яка допустила помилку (бухгалтера).

Крім того, питання покриття шкоди підприємству може бути вирішено у судовому порядку.

  1. Зміни у Порядку обліку платників податків і зборів

19.03.2021 року опубліковані зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, які затверджені наказом Мінфіну від 08.02.2021 р. № 62.

Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, крім окремих абзаців, які набирають чинності одночасно із набранням чинності пп. 1 п. 84 розділу I Закону № 466-IX до пп. 133.1.5 ПКУ.

Порядок доповнено нормою, згідно з якою нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, або придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України відповідно до ст. 6 Закону “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”, зобов’язані стати на облік у контролюючих органах:

Крім того, у новій редакції викладено розділ V “Порядок взяття на облік та реєстрації нерезидентів у контролюючих органах” та додаток 6 “Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу)” (форма №1-ОПН).

Наказом встановлено, що нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, та на дату набрання чинності цим наказом не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані протягом двох місяців з дати набрання чинності цим наказом подати для постановки їх на облік документи, визначені пунктами 4.2, 4.4 розділу IV Порядку обліку.

Також уточнено, що у цьому Порядку датою отримання документів контролюючими органами (відомостей, заяв, запитів та інших документів) є:

  • поданих у паперовому вигляді – дата надходження до відповідного контролюючого органу;
  • поданих у електронному вигляді – час та дата надходження такого електронного документа, що зазначені в електронному повідомленні (квитанції), сформованому програмним забезпеченням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у форматі, затвердженому в установленому законодавством порядку.

Якщо документ, поданий у електронному вигляді, надійшов пізніше 16 години робочого (операційного) дня, датою його отримання вважається наступний після нього робочий (операційний) день.

Взяття на облік в ДПС тепер підтверджуватиметься не випискою із ЄДР, а відомостями, оприлюдненими на порталі електронних сервісів.

Також оновлені підстави для внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізособи.

  1. Затверджено плани-графіки перевірок ФСС на 2 квартал 2021 року

Нагадуємо, що з 10 жовтня 2020 року діє новий порядок перевірок ФСС і з цього моменту фонд може проводити камеральні та документальні перевірки. А також він може призупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей.

Квартальні плани-графіки перевірок ФСС на 2 квартал 2021 року розміщені на веб-порталах Фонду в областях та місті Києві.