1. План-графік перевірок ДПС на 2021 рік

ДПС України 24.12.2020 р. на офіційному сайті оприлюднила план-графік проведення документальних перевірок платників податків на 2021 рік.  

План-графік складається з чотирьох розділів:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). Згідно цих розділів податківці планують провести 4060 і 209 податкових перевірок відповідно.
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити). Він поділений на 3 групи платників податків – фізичних осіб в залежності від обсягу доходу за рік – до 20 млн грн, до 100 млн грн., більше 100 млн грн. До цього розділу ДПС внесла 1664 особи.
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (завантажити). Такі перевірки заплановано провести у 355 юросіб.

Нагадуємо, що 13.11.2020 р. набрав чинності Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків в новій редакції.

План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПСУ до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки. Оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування.

Внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу у першому та одного разу у другому кварталах такого року, крім випадків, коли зміни пов’язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Оновлений план-графік оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПСУ до 30 числа останнього місяця кварталу (у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок – до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки).

  1. З 01 січня 2021 року діятимуть нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ

Державна казначейська служба України повідомляє, що з 01.01.2021 р. запроваджуються нові рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів та зарахування коштів ЄСВ.

Рішення прийняте відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», та до статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями)

Казначейство наголошує, що кошти, сплачені платниками на старі рахунки по зарахуванню податків, зборів та ЄСВ, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

Реквізити нових рахунків для сплати податків і зборів розміщено на сайтах Держказначейства і ДПСУ.

Також на сайті ДПСУ розміщено окремий реєстр нових рахунків для сплати єдиного внеску.

  1. Оновлено реєстр великих платників податків

23 грудня 2020 р. ДПСУ на офіційному вебсайті оприлюднено оновлений Реєстр великих платників податків на 2021 рік із змінами згідно з наказом ДПС від 22.12.2020 р. №745.

В оновлений Реєстр наразі включено 1371 юридичну особу,  що на 4 менше від попереднього варіанту Реєстру.

Нагадаємо, що за визначенням ПКУ,  великий платник податків ‒ юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, крім митних платежів, за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період.

  1. Перенесення робочих днів у січні 2021 року та новорічні вихідні

Відповідно до ст. 73 КЗпПУ у січні 2021 р. на підприємствах, в установах та організаціях не проводиться робота у такі святкові дні6

  • 1 січня – Новий рік;
    • 7 січня – Різдво Хрістове.

В зв’язку з тим, що 1 січня припадає на п’ятницю, то і відпочивати ми будемо три вихідні дні з 1 по 3 січня включно.

Крім того, у Розпорядженні КМУ від 30.09.2020 р. № 1191-р про перенесення робочих днів керівникам підприємств, установ та організацій рекомендується перенести робочий день з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня. Тож на різдвяні свята буде чотири вихідних дні з 7 по 10 січня.

За повідомленням НБУ, банки та СЕП у святкові дні не будуть працювати 1-3 і 7-10 січня. Робота у звичайному режимі проходитиме 4-6 січня і  починаючі з 11 січня.

Напередодні свят СЕП працює в наступному режимі:

  • 30 грудня до 24:00 години;
    • 31 груднядо 13:00 здійснюються лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юридичній особі, а також платежі до НБУ та органів Держказначейства.
  1. Особливості заповнення ФОПами звіту з ЄСВ за 2020 рік

Головне управління ДПС у Рівненській області черговий раз повідомляє, що з 10 грудня 2020 року вступив в дію Закон України №1072-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2”. 

Нагадаємо, що одним з пунктів даного Закону є тимчасове звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників спрощеної системи I групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Звертаємо увагу на те, що попри це такі періоди включаються до страхового стажу.

Крім того, у разі, якщо суб’єкт підприємницької діяльності не отримував доходу в грудні та основний КВЕД є в Переліку, то такий суб’єкт  звільняється від обов’язку визначити базу нарахування, а також суму єдиного внеску, яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. А отже і у річному звіті (Додаток 5) за березень-травень та грудень 2020 року не зазначає мінімальну суму єдиного внеску.

Отже, у разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за періоди березень, квітень, травень, грудень 2020 року у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, показники графи 3  таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ (Форма № Д5 (річна)) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, заповнюються наступним чином:

  • ФОП на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ;
  • ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць;
  • членами фермерського господарства – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску.

В той же час, у графі 4 таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (березень, квітень, травень, грудень) проставляються прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ, заповнюються на загальних підставах.

  1. Законопроект щодо розширення повноважень інспекторів Держпраці

В Мінекономіки розробили законопроект щодо змін КЗпП. Зокрема, пропонується доповнити його новими статтями щодо порядку держнагляду за дотриманням законодавства про працю.

Пропонується функції Державної інспекції праці покласти на чинну Державну службу з питань праці.

Повноваження державних інспекторів праці випишуть окремою статтею 261 КЗпП, серед яких, зокрема:

  • з метою проведення інспекційного відвідування безперешкодно, без попереднього повідомлення о будь-якій годині доби відвідувати будь-які робочі місця об’єкта відвідування, а також проходити до будь-яких виробничих, службових та адміністративних приміщень об’єктів відвідування, в яких використовується наймана праця;
  • проходити до нежитлових будинків, приміщень, споруд та інших об’єктів, у яких перебувають фізичні особи, стосовно яких є достатньо підстав вважати, що вони виконують трудові обов’язки, або до них застосовується примусова праця;
  • витребувати для огляду у фізосіб, які перебувають на робочих місцях або поза ними у виробничих, службових, адміністративних приміщеннях, будинках, спорудах та інших об’єктах, що використовуються для здійснення господарської діяльності, щодо яких є підстави вважати, що вони виконують трудові обов’язки, документи, що посвідчують особу.

Державний інспектор праці нестиме відповідальність у порядку регресу в розмірі виплаченого з відповідного бюджету відшкодування у зв’язку з незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю такого державного інспектора праці, підтвердженими у встановленому законом порядку.

Перелік штрафів буде встановлено в ст. 269 КЗпП.

Також Мінекономіки пропонує змінити розміри “трудових” штрафів, зокрема за:

  • фактичний допуск працівника до роботи з порушенням вимог ч. 3 ст. 24 КЗпП, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати зарплати (винагороди) без нарахування ЄСВ, слідуватиме штраф у 15-кратному (а для юросіб та ФОП, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, – у 10-кратному) розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (зараз такий штраф становить 10 МЗП за кожного працівника, а до платників ЄП І-ІІІ груп застосовується попередження);
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у 5-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (зараз такий штраф становить 2 МЗП).