1. Карантин подовжено до кінця зими

Кабінет Міністрів України під час позачергового засідання 9 грудня ухвалив постанову № 1236 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», згідно з якою на території України подовжено дію карантину по 28 лютого 2021 року включно.

Цією постановою запроваджуються оновлені обмежувальні протиепідемічні заходи на період дії карантину, зокрема забороняється:

– перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

– перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні;

– самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;

– проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, рекламних тощо) заходів за участю більш як 20 осіб;

– робота після 23-ї та до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 22-ї години, суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування;

– відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;

– оновлено обмеження щодо кількості одночасного перебування осіб у спортивних  залах, культових спорудах,  музеях, кінотеатрах та інших закладах культури.

На період дії карантину тимчасово дозволяється:

  •  ФОП та фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, вести облік доходів і витрат без використання книг обліку доходів і витрат (книг обліку доходів), якщо ведення зазначених книг повинне розпочатися після встановлення карантину, за умови подальшого подання такими особами книг обліку доходів і витрат (книг обліку доходів), до яких внесені дані про доходи і витрати, отримані (здійснені) ними, для реєстрації до контролюючих органів протягом трьох місяців з дня прийняття рішення про відміну карантину;
  • залучення до роботи без проходження попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих професій, які підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам згідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 р. № 559.

Цією постановою рекомендовано суб’єктам господарювання на період дії карантину внести (у разі потреби) зміни до режимів їх роботи з метою встановлення початку роботи о 9-й, 10-й годині чи більш пізній час. 

Додатково постановою запроваджується посилений карантин в період з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 р. до 00 годин 00 хвилин 25 січня 2021 р., які передбачають заборону роботи:

  • кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос);
  • кінотеатрів, театрів;
  • фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів;
  • торговельно-розважальних центрів (дозволятиметься торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією);
  • торгівлі непродовольчими товарами;
  • будь-яких розважальних, спортивних чи культурних масових заходів.
  1. Скасовано мораторій на планові перевірки

На сайті ВРУ вже опублікований Закон «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1071-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 4 грудня 2020 року.

Згідно з пп. 6 п. 2 розділу ІІ Закону № 1071-ІХ виключено норму із Закону № 530, якою заборонялося проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності до останнього дня  карантину.

Закон № 1071 набрав чинності 10 грудня 2020 року. Тому саме з цією дати відновлюються планові перевірки органами державного нагляду.

Але це скасування мораторію не поширюється на документальні та фактичні перевірки податківцями, заборона на окремі види яких встановлена п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

  1. Затверджено порядки надання компенсації

9 грудня на засіданні КМУ був затверджений Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання. Він визначає умови та механізми надання одноразової компенсації для відшкодування витрат, понесених під час сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для цього Кабмін затвердив Порядок формування та ведення Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання для обліку відповідних показників.

Прийняті порядки було опубліковано в “Урядовому кур’єрі” №243 від 12.12.2020 року:

  • Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам (постанова КМУ від 09.12.2020 р. № 1233)
  • Порядок надання одноразової матеріальної допомоги юрособам, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми (постанова КМУ від 09.12.2020 р. №1231)
  • Порядок використання коштів, виділених для надання одноразової компенсації юрособам з метою відшкодування витрат на сплату ЄСВ на період обмежувальних карантинних заходів (постанова КМУ від 09.12.2020 р. №1230)

Також Постановою від 09.12.2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» визначено той самий Перелік основних КВЕД, відповідність яким дає право на отримання «карантинної» допомоги у 8000 грн.

Вказану допомогу мають право отримати працівники або ФОП, якщо роботодавець має одну з 6-ти категорій КВЕД:

  • 47 – Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами);
  • 55 – Тимчасове розміщування;
  • 56 – Діяльність із забезпечення стравами та напоями;
  • 59.14 – Демонстрація кінофільмів;
  • 90 – Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг;
  • 93 – Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг.
  1. Порядок отримання матеріальної допомоги

Пенсійний фонд України опублікував ПАМ’ЯТКУ застрахованої особи для отримання одноразової виплати відповідно до Закону України від 04.12.2020 №1071/ІХ «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»

  1. Право отримання одноразової допомоги у розмірі 8 тисяч гривень мають:

наймані працівники, які:

на 10 грудня 2020 року ПРАЦЮЮТЬ за основним місцем роботи у роботодавця, діяльність якого була тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів;

середня заробітна плата яких за третій квартал 2020 року не перевищує тридцять тисяч гривень на місяць;

фізичні особи – підприємці, які:

на 10 грудня 2020 року ЗАРЕЄСТРОВАНІ 3 місяці і більше як фізичні особи – підприємці (перевірити факт реєстрації – https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search), та у 2020 році сплатили ЄСВ за себе не менше ніж за 3 місяці;

не є одночасно фізичною особою  підприємцем та найманим працівником.

Перевірка відповідності ОСНОВНОГО виду економічної діяльності роботодавця переліку видів діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи та факту нарахування та сплати ЄСВ здійснюватиметься засобами Порталу ДІЯ автоматично при поданні заяви.

 Перевірити зарахування стажу (сплату ЄСВ), розмір заробітної плати можливо за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoInsurer на вебпорталі Пенсійного фонду України (знадобиться електронний підпис, Bank ID або  Mobile ID (GOV ID)).

  • Строки звернення за виплатою

Заява на виплату одноразової допомоги застрахованим особам подається до 21 грудня 2020 р. включно.

  • Порядок звернення за виплатою

Заява для отримання одноразової допомоги застрахованим особам заповнюється ВИКЛЮЧНО в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

  1. Оновлено Порядок обчислення середньої зарплати

Згідно з Постановою від 10.12.2020 р. № 1213 Кабмін вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (далі – Порядок №100). 

Постанова № 1213 опублікована в “Урядовому кур’єрі” №243 від 12.12.2020 р. Тож оновлений Порядок № 100 набрав чинності з 12.12.2020 р.

 Відтепер середню зарплату не потрібно коригувати.

З Порядку № 100 виключено п. 10, в якому йшлося про застосування коефіцієнту коригування. Отже, зараз коригувати середню зарплату не потрібно, незважаючи на наявність підвищення окладів у розрахунковому періоді.

 Порядок № 100 поширено на фізосіб-роботодавців.

До переліку серед суб’єктів господарювання (підприємства, установи і організації усіх форм власності), на яких поширюється дія Порядку №100, додані ФОПи та фізичні особи, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.

Також до Порядку №100 внесені зміни, якими збільшиться перелік випадків застосування цього Порядку. 

Наразі встановлено, що цей Порядок застосовується у випадках надання усіх видів відпусток, передбачених законодавством (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами). Раніше повного переліку видів відпусток не було.

Також внесені зміни щодо розрахункового періоду місяць,  якщо працівника прийнято на роботу не з першого числа місяця, але дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця. В п. 2 Порядку №100 зазначено: якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

  1. Підприємців та самозайнятих осіб звільнили від сплати ЄСВ за себе. Але не всіх.

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що у зв’язку з прийняттям Закону № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі — Закон № 592) внесено низку змін до Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464).

Відповідно до внесених змін, зокрема, з 1 січня 2021 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи — підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони:

  • отримують пенсію за віком, або за вислугу років,
  • або є особами з інвалідністю,
  • або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Крім цього, статтю 4 Закону № 2464 доповнено частинами п’ятою та шостою, згідно з якими відповідно передбачено звільнення від сплати за себе єдиного внеску:

– осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб  — підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою  — підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

– осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб  — підприємців, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

  1. За новою декларацією з прибутку вперше потрібно звітувати за 1 квартал 2021 року

Міністерством фінансів України, внесено зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Такі зміни передбачені наказом МФУ від 29.10.2020 року № 649, що набрав чинності з 1 грудня 2020 р. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, у формі декларації з’явилися позиції, які передбачають подання декларації:

– юридичними та фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;

– іноземними компаніями;

– юридичними особами, які здійснюють управління активами щодо діяльності інститутів спільного інвестування, утвореними без статусу юридичної особи, активами яких управляють такі особи.

Також викладено у новій редакції такі додатки до декларації:

– додаток ПН до рядка 23 ПН декларації;

– додаток РІ до рядка 03 РІ декларації;

– додаток АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ до рядка 03 РІ декларації.

Певні зміни відбулися і в додатках:

 ЗП до рядка 16 ЗП;

– ВП до рядків 26 – 29, 31 – 33, 35;

– ПП декларації

Крім того, декларація доповнена новими додатками:

– додаток КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

– додаток КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

– додаток КІК-ТЦ до додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

– додаток КІК-ЦП до рядків 1.2 КІК-ЦП, 1.3 КІК-ЦП додатка КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації.

Відповідно до п.46.6 Податкового Кодексу України оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Оскільки наказ опубліковано 1 грудня 2020 року («Офіційний вісник» №94), то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати:

– платникам з квартальним звітним періодом – за І квартал 2021 року;

– платникам з річним звітним періодом – за 2021 рік.