1. Нові зони карантину

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook Міністр Кабінету міністрів О. Немчінов, на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було ухвалено рішення про новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

З 00 годин 00 хвилин 02 листопада (понеділок) почало діяти нове епідемічне зонування.

Кількість міст та районів у «червоній» зоні збільшилась до 41 міста та 71 району. Зокрема, у неї потрапили Ужгород, Івано-Франківськ, Полтава, Тернопіль, Харків.

Також на засіданні комісії ТЕБ та НС було оновлено обмеження для кожного регіону цієї зони з урахуванням наданих регіональними комісіями пропозицій. 

Місто Київ все ще залишається у «помаранчевій» зоні. Разом з ним у цій зоні Вінниця, Луцьк, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Одеса та ще 102 міста та 390 районів.

У «жовту» зону потрапили лише 3 міста (Гола Пристань, Каховка та Нова Каховка) та 11 районів Херсонської області.

        Такі епідемічні рівні встановлюються на 14 днів.

  1. Оновлено проект комплексних перевірок на 2021 рік

Державна регуляторна служба України нагадала, що Пілотним модулем планування заходів державного нагляду (контролю) та збору інформації для запуску інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) – https://inspections.gov.uaсформовано проект плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік.

Ознайомитись з проектом плану можна на сайті Пілотного модуля планування заходів державного нагляду (контролю) та збору інформації для запуску інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) або завантажити його у форматі .xlsx за посиланням нижче.

Перейти до Комплексного плану або завантажити Комплексний план з виправленими помилками

При роботі з модернізації програмного забезпечення, за допомогою якого було згенеровано проект плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік, виявлено технічну помилку, через яку у проекті плану частково пропущено інформацію про дати початку заходів державного нагляду (контролю), які припадали на святкові та перенесені вихідні дні. Наразі технічну помилку усунуто, у подальшому вона повторюватись не буде.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» планові заходи здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду (контролю).

Внесення одного й того самого суб’єкта господарювання до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) різних органів державного нагляду (контролю) є підставою для проведення щодо такого суб’єкта господарювання комплексного планового заходу державного нагляду (контролю).

 Органи державного нагляду (контролю) щороку визначають перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у плановому періоді, та не пізніше 15 жовтня року, що передує плановому, забезпечують внесення відомостей про таких суб’єктів господарювання до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) для автоматичного виявлення нею суб’єктів господарювання, які підлягають комплексним плановим заходам державного нагляду (контролю).

Проект плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) формується інтегрованою автоматизованою системою державного нагляду (контролю).

До уваги суб’єктів господарювання

За результатами узагальнення досвіду, отриманого під час планування заходів державного нагляду (контролю) у попередніх планових періодах, Державна регуляторна служба України, з метою здійснення інформаційної підтримки суб’єктів господарювання, підготувала рекомендації, дотримання яких має забезпечити їх ефективну взаємодію з ДРС та органами державного нагляду (контролю) під час проходження етапу планування заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік.

Ознайомитись з рекомендаціями можна за посиланням: https://bit.ly/2H7P4zu

  1. Строк подання декларації з податку на прибуток – 9 листопада 2020 року

ГУ ДПС у Кіровоградській області нагадує, що з 1 жовтня поточного року стартувала звітна кампанія з податку на прибуток за три квартали 2020 року.

В зв’язку з цим нагадаємо основні правила подання, хто та в які строки має звітувати з податку на прибуток три квартали 2020 року.

Хто подає Декларацію за три квартали 2020 року:

1. Юридичні особи — резиденти України, які за підсумками 2019 податкового (звітного) року отримали бухгалтерський дохід (за вирахуванням непрямих податків) понад 20 млн. грн., тобто які звітують у 2020 році поквартально (п. 137.4. Податкового Кодексу України).

2. Платники, які внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій та які порушили умови звільнення від оподаткування (неплатники податку на прибуток, які у січні – вересні 2020 року порушили спеціальні вимоги п. 133.4 ПКУ, а саме, допустили нецільове використання доходів).

3. Юридичні особи, які з 01.10.2020 перейшли із загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Строки подання Декларації та сплати податку за три квартали 2020 року.

Декларацію потрібно подати відповідному податковому органу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

Для Декларації за три квартали 2020 року 40-й календарний день — 9 листопада 2020 року.

Сплатити податок на прибуток, задекларований за три квартали 2020 року, потрібно не пізніше 19 листопада 2020 року (п. 57.1 ПКУ).

Подання фінансової звітності разом із Декларацією.

Фінансова звітність — додаток до Декларації з податку на прибуток (додаток ФЗ) та є її невід’ємною частиною (абз. 3 п. 46.2 ПКУ)

  1. Припиняється робота Офісу великих платників податків як окремої юридичної особи  

За офіційним повідомленням ОВП ДПС 22.10.2020 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис щодо державної реєстрації рішення про припинення юридичної особи в результаті ліквідації Офісу великих платників податків ДПС.

Відповідно до Постанови КМУ від 30.09.2020 №893 «Про деякі питання територіальних органів ДПС», наказу ДПС України від 08.10.2020 №556 «Про ліквідацію територіальних органів ДПС» та наказу Офісу великих платників податків ДПС від 13.10.2020 №1181 «Про затвердження персонального складу комісії з ліквідації Офісу великих платників податків ДПС» строк заявлення кредиторами своїх вимог до Офісу великих платників податків ДПС становить два місяці з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Головою Комісії з ліквідації визначено заступника начальника Офісу великих платників податків ДПС  Анну ПУЖАЙ-ЧЕРЕДУ.

Поштова адреса : 04119, м. Київ, ВУЛИЦЯ ДЕГТЯРІВСЬКА, будинок 11 Г.

5. Мінфін вніс правки майже у всі стандарти бухобліку

03 листопада набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 29.09.2020 р. № 588 щодо внесення змін до більшості П(С)БО. Наказ зареєстрований в Мін’юсті 19.10.2020 р.

Зміни в першу чергу стосуються додавання слово «національні» до назви у 25 стандартів бухобліку. В основному інші правки суто косметичні.

Але більшість змін було внесено до НП(С)БО 17 «Податок на прибуток» та НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність».

У НП(С)БО 17 уточнено, що відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання  відображаються в балансі окремими статтями необоротних активів і довгострокових зобов’язань за недисконтованою сумою, що підлягає відшкодуванню або сплаті.

З НП(С)БО 25 виключено згадку про заборгованість засновників з формування статутного капіталу зі статті «Поточна дебіторська заборгованість». Також уточнено, що у статті «Неоплачений капітал» відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Суми за цією статтею вираховуються під час визначення підсумку власного капіталу.

Форму №1-мс доповнили новою позицією 1425 «Неоплачений капітал» після позиції «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)». Тому мікропідприємства отримають нову форму Балансу за ф. №1-мс.

Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування. Його  було опубліковано в “Офіційному віснику” № 86 від 03.11.2020 р. 

  • Проект наказу Мінфіну про скасування форми Книг обліку для фізосіб – «єдинників»

Мінфін на офіційному сайті оприлюднив проект наказу про втрату чинності з 1 січня 2021 року форми Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку та  порядок її ведення. 

Проект наказу Міністерства фінансів України розроблений з метою приведення у відповідність нормативно-правової бази із прийнятими змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 14 липня 2020 року № 786-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» щодо ведення обліку у довільній формі фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку першої – третьої групи.

Планується, що цей наказ набере чинності з 01.01.2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

6. Держстат просить завчасно подати звіти у листопаді

Державна служба статистики України повідомила, що в періоди з 6 по 8 листопада 2020 року та з 18 по 22 листопада 2020 року, у зв’язку з проведенням планових технічних робіт, приймальний шлюз системи електронної звітності органів державної статистики та сервіс “Кабінет респондента” можуть бути тимчасово недоступні для приймання та відправки електронної звітності.

Та просить завчасно подати звіти, які заплановано до приймання у листопаді 2020 року.

Держстат рекомендує усі форми державних статистичних спостережень та фінансової звітності надавати в електронному вигляді.

Інформаційну та консультаційну допомогу з питань подання форм державних статистичних спостережень можна отримати дистанційно:

– в телефонному режимі (перелік телефонів територіальних органів Держстату можна переглянути перейшовши за посиланням http://ukrstat.gov.ua/telefon/ukr/todss_zvit.htm );

– електронною поштою (перелік адрес електронних поштових скриньок територіальних органів Держстату можна переглянути перейшовши за посиланням http://ukrstat.gov.ua/work/region.html );

– через чат сервісу електронного звітування «Кабінет респондента».

Терміни подання форм статистичної та фінансової звітності можна перевірити у календарі звітування до Держстату на 2020 рік.