1. Карантин подовжено до кінця 2020 року

13 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів України  було прийняте рішення щодо подовження карантинних обмежень до 31 грудня 2020 року.

Постановою від 13.10.20 р. № 956 також посилені умови карантину. Зокрема:

  • внесені зміни до відповідних індикаторів та критеріїв щодо умов карантину;
  • внесено додаткові зміни до критеріїв відповідності “червоному” рівню епідемічної небезпеки;
  • змінені правила щодо дозволеної кількості людей у масових зібраннях;
  • заборонена робота ресторанів та інших закладів громадського харчування з 22:00 до 07:00 годин у всіх карантинних зонах;
  • рекомендовано перевести університети на дистанційне навчання з 15 жовтня по 15 листопада, а шкільні канікули з 15 по 30 жовтня.

В зв’язку з подовженням адаптивного карантину, по 31 грудня цього року також продовжують діяти норми Закону № 591-ІХ щодо підтримки платників податків:

  • діє мораторій на податкові перевірки, зокрема і щодо ЄСВ;
  • податкові і ЄСВ штрафи та пеня не нараховуватимуться (є винятки);
  • штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН, РК, АН не повинні нараховуватися;
  • відкладається розгляд звернень до податківців;
  • продовжує виплачуватися допомога по частковому безробіттю;
  • роботодавці можуть подовжити простій; оплачувані та неоплачувані відпустки працівникам (але лише за їхнім бажанням); виконання працівниками роботи дистанційно.
  • Нові зони карантину

В зв’язку із погіршенням епідемічної ситуації в Україні на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було ухвалено рішення про новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

З 00 годин 00 хвилин 19 жовтня (понеділок) почало діяти нове епідемічне зонування.

Значно збільшилась кількість міст та районів «червоної» зони через зміну критеріїв. Наразі до неї віднесені міста Івано-Франківськ, Полтава, Суми, Тернопіль, Харків та ще 24 міста та 39 районів.

Місто Київ залишається у «помаранчевій» зоні. Разом з ним у цій зоні Вінниця, Луцьк, Дніпро, Ужгород, Львів, Миколаїв, Одеса та ще 88 міст та 303 райони.

У «жовту» зону потрапили Мукачево, Запоріжжя, Трускавець та ще 20 міст і 72 райони.

        Такі епідемічні рівні встановлюються на 14 днів.

Повний перелік міст та районів можна подивитися у повідомленні Міністра Кабінету міністрів О. Немчінова у Facebook.

  1. Оприлюднено проекти планів-перевірок на 2021 рік

На Інспекційному порталі з’явився пілотний модуль планування заходів державного нагляду (контролю) та збору інформації для запуску інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю), яким сформовано проект плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік.

Згідно з проектом плану наступного року буде проведено  43 542 перевірки підприємств та підприємців. Але зверніть увагу, що оновлення в проекті комплексного плану не будуть відображатися в файлі для завантаження. В файлі дані оновляться після затвердження комплексного плану. Для перевірки внесення змін в проект комплексного плану потрібно перейти на сторінку проекту комплексного плану.

Окрім цього, станом на 20 жовтня вже опубліковано проекти річних планів перевірок для 37 контролюючих органів.

Нагадаємо, що план-графік перевірок ДПСУ на 2021 рік має бути опублікований до 25 грудня року, що передує року, в якому проводитимуться такі документальні планові перевірки.

  1. Новий порядок перевірок ФСС

Фонд соціального страхування повідомляє, що з 10 жовтня 2020 року набув чинності порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання.

Новий Порядок було погоджено Державною регуляторною службою України та затверджено постановою правління Фонду соціального страхування України від 02.10.2020 № 23.

За словами начальниці управління по роботі зі страхувальниками виконавчої дирекції ФССУ Наталії Зеленської, прийнятий документ передбачає чітку і зрозумілу процедуру та затверджує стратегію превентивних, ризик-орієнтованих підходів замість карально-стресових перевірок. Нормативний акт дозволить зменшити кількість безрезультативних та малоефективних документальних перевірок і витрати коштів Фонду на їх проведення, а також мінімізує навантаження на страхувальників із одночасним збільшенням ефективності захисту інтересів застрахованих осіб.

Зокрема, порядком визначено осучаснений перелік можливих підстав для проведення планових і позапланових перевірок, які дозволяють оцінити доцільність їх проведення та зменшити загальну кількість.

Також порядком запроваджено уніфіковану форму акта перевірки страхувальника, що підтверджує факт проведення документальної перевірки, відображає її результати та є носієм доказової інформації про виявлені порушення у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Звертаємо увагу, у зв’язку із затвердженням зазначеного порядку відповідно до рішення правління Фонду визнано такою, що втратила чинність, Інструкцію про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 № 29 (зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 за № 393/19131).

  1. Як відрізнити трудові відносини від інших

Управлянні Держпраці у Тернопільській області зауважує, що досить часто роботодавці пропонують укласти цивільно-правову угоду замість трудового договору.

Пам’ятайте: Трудовий договір укладається між працівником і роботодавцем. Сторонами цивільно-правової угоди можуть бути будь-які юридичні або фізичні особи.

Перевірте, чи маєте ви трудові відносини, за допомогою контрольного списку:

Якщо ви відповіли ТАК більше двох разів, цілком можливо, що ваші відносини з роботодавцем трудові. При цьому ви не маєте трудового договору? Зверніться за консультацією до Державної служби з питань праці.

6. Зареєстровано законопроект щодо лібералізації застосування РРО фізосібами-«єдинниками»

Нагадуємо, що 28 вересня на засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було проведено обговорення підготовленого нового проекту як компромісна редакція на основі законопроектів №№ 2645 та №2645-1, якими передбачалось відмінити обов’язкове застосування РРО для ФОПів-«єдинників» 2-4 груп з обсягом доходу до 1000000 гривеньта скасувати механізм отримання споживачами компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій (кешбек). 

В результаті Комітет прийняв рішення підтримати запропоновану редакцію з можливістю подальшого врахування конструктивних зауважень та пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи.

12 жовтня законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – платниками єдиного податку” був зареєстрований у ВРУ під № 2645-д.

Законопроектом пропонуються зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України, якими передбачається:

  • Збільшення розміру загальної площі, дозволеної для надання в оренду на спрощені системі оподаткування;
  • Розширення переліку побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку;
  • Звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій платників єдиного податку другої групи за критеріями місця здійснення діяльності та/або розміру загальної площі торгового об’єкту;
  • Пом’якшення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення порядку застосування РРО, включаючи звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції без використання режиму попереднього програмування найменування товару, збільшення до двох мінімальних заробітних плат різниці суми залишку готівки в касі для незастосування штрафу, звільнення від штрафу пов’язаного із створенням та зберіганням інформації на контрольній стрічці і за неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням програмних РРО.