1. Нове оновлення зон карантину

Нове щотижневе позачергове оновлення зон карантину відбулось через погіршення епідемічної ситуації в країні.

З 00 годин 00 хвилин 5 жовтня (понеділок) почало діяти нове епідемічне зонування.

До «червоної» зони віднесено Тернопіль та Канів.

У «помаранчевій» зоні залишились міста Ужгород, Харків, Хмельницький, Чернівці та ще 34 міста та 91 район.

Місто Київ залишається у «жовтій» зоні. Разом з ним до цієї зонивіднесено 70 міст та 200 районів.

        Такі епідемічні рівні встановлюються на 14 днів.

Повний перелік міст та районів можна подивитися у повідомленні Міністра Кабінету міністрів О. Немчінова у Facebook.

  1. Скасовано книгу відгуків та пропозицій

02 жовтня 2020 року остаточно скасовано Книгу відгуків та пропозицій.

Нагадаємо, що ще минулого року Кабмін за ініціативою Мінекономрозвитку скасував обов’язок мати Книгу відгуків та пропозицій у куточку споживача згідно Постанови КМУ від 06.03.2019 р. №168. А на початку цього року Мінекономіки запропонував взагалі скасувати Інструкцію №349 «Про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства» та внести зміни до інших нормативно-правових актів стосовно відміни обов’язку застосування Книги відгуків і пропозицій.

І нарешті в «Офіційному віснику» від 02.10.2020 р. був опублікований текст наказу Мінекономіки від 16.06.2020 р. № 1130 про скасування Інструкції № 349, якою були затверджені форма та порядок застосування на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства.

3. Затверджено реєстр великих платників податків на 2021 рік

ДПС України оприлюднила Реєстр великих платників податків на 2021 рік, якій був затверджений наказом від 25.09.2020 р. № 520.

До Реєстру увійшли 1375 великих платників податків.

Нагадаємо, що у зв’язку із змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» були змінені критерії належності платника податків до великих платників податків.

Відповідно до пп. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України великий платник податків ‒ юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, крім митних платежів, за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період.

4. Критерії, за якими можна потрапити до плану перевірок Держпраці  

Управління Держпраці у Рівненській області зауважило, що до планових перевірок у 2021 році можуть потрапити підприємства, які відповідають певним критеріям. Ці критерії визначені постановою Кабміну від 20 травня 2020 р. № 383 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці».

Зокрема, до них належать:

  • наявність у суб’єкта господарювання об’єктів підвищеної небезпеки, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що не виведені з експлуатації в установленому порядку, протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • експлуатація об’єктів підвищеної небезпеки, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, виконання робіт підвищеної небезпеки протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • виконання робіт підвищеної небезпеки протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • невиконання зауважень, які було надано під час проведення аудиту охорони праці та/або усунення порушень, що були виявлені під час заходу державного нагляду (контролю) суб’єкта господарювання протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • використання у діяльності суб’єкта господарювання шкідливих речовин III або IV класу небезпеки протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • наявність заборгованості з виплати заробітної плати або порушення строків її виплати;
  • виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати;
  • невідповідність кількості найманих працівників суб’єкта господарювання обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності.

На основі цих критеріїв суб’єктів господарювання відносять до високого, середнього або незначного ступеня ризику, що впливає на періодичність проведення планових перевірок. Так, щодо суб’єктів, які належать до високого ступеня ризику, перевірки проводяться не частіше ніж один раз на два роки; середнього ступеня ризику – не частіше ніж один раз на три роки; незначного ступеня ризику – не частіше ніж один раз на п’ять років.

5. Нові ознаки доходів при заповненні ф. 1-ДФ за ІІІ квартал

ДПС у Полтавській області нагадало, що наказом Мінфіна від 13.01.2015 р. № 4 затверджено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі – податковий розрахунок за ф. №1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі – Порядок).

01.07.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 26.05.2020 № 241 «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» (далі – Наказ № 241), яким внесено зміни до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку, згідно з якими нові ознаки доходів діють з 01.07.2020 р.
         Наказ № 241 було опубліковано в офіційному виданні «Офіційний вісник України» від 26.06.2020 № 49.

Враховуючи викладене, ознаки доходів, які внесені наказом № 241 до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку, застосовуються податковим агентами при поданні податкового розрахунку за ф. № 1ДФ починаючи з ІІІ кварталу 2020 року.

6. Граничний термін оплати ЄСВ за ІІІ квартал ФОПами – платниками єдиного податку за себе

Податківці в черговий раз нагадали, що платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зазначені у п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), зокрема, фізичні особи – підприємці    (ФОП) – платники єдиного податку зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (частина 8 ст. 9 Закону № 2464).

Згідно з п. 12 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями, у разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Таким чином, граничний термін сплати єдиного внеску за себе ФОП – платниками єдиного податку – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

7. Перенесення робочих днів у 2021 році

На засіданні Кабінету Міністрів України 30 вересня було затверджено розпорядження №1191-р щодо перенесення робочих днів у 2021 році з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2021 році 7 січня — Різдва Христового, 24 серпня — Дня незалежності та 14 жовтня — Дня захисника України.

Зокрема, для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, рекомендовано таке перенесення: 

  • з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня,
  • з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня,
  • з п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.
  1.  Податок на виведений капітал 10% та ПДФО 5% для ІТ-індустрії

 Мінцифри презентували концепцію спеціального правового режиму для розвитку IT-галузі – Дія City.

Вона передбачає низку правових та податкових особливостей для IT-сектору, а також зміни у трудовому законодавстві України. 

Спікерами виступили заступник міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков, народні депутати Єгор Чернєв та Андрій Ніколаєнко. Презентував концепцію радник міністра цифрової трансформації, legal lead проєкту Дія City Денис Алєйніков. 

Головною метою Дія City є створення найбільшого в Європі глобального технологічного хабу. Спеціальний правовий режим поширюватиметься на всю територію України, а вносити законодавчі зміни у функціонування зони буде заборонено протягом 15 років. 

У рамках Дія City пропонується замінити податок на прибуток податком на виведений капітал за ставкою 10%. Податки на працю передбачають 5% ПДФО, ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати та 1,5% військового збору.

«В України неймовірно потужний потенціал розвитку IT-сектору – у нас створюються класні продуктові компанії, які постійно залучають інвестиції для розвитку своїх проєктів. При цьому у нас також ростуть сервісні компанії, і ми розуміємо, як важливо зберегти комфортні умови для їх розвитку. Для цього і створюється Дія City. Концепція передбачає гнучку адаптивну модель в трудових відносинах, фіксацію податкових ставок, захист від необґрунтованих обшуків, спроб тиску на бізнес», – зазначив заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков.

Резидентами Дія City зможуть стати лише ті IT-компанії,  діяльність яких відповідатиме спеціально розробленим КВЕДам Дія City. 

  1. ДПС та Держмитслужба незабаром стануть єдиною юридичною особою

Міністерство фінансів України повідомляє, що 30 вересня Кабмін прийняв низку рішень для забезпечення функціонування Державної податкової служби України та Державної митної служби України у форматі двох єдиних юридичних осіб.

Концепція єдиної юридичної особи для ДПС та Держмитслужби є позитивною загальноприйнятою європейською практикою, яка реалізується в Україні відповідно раніше прийнятих Законів, а також на виконання домовленостей з МВФ.

А саме:

  • ліквідувати територіальні органи ДПС як окремі юридичні особи публічного права та утворити відокремлені підрозділи ДПС (без статусу юридичних осіб);
  • необхідно реорганізувати територіальні органи, як окремі юридичні особи публічного права – у відокремлені підрозділи Держмитслужби (митниці).

Створення єдиної юридичної особи для кожної з цих служб дозволить запровадити ефективні організаційні структури цих Служб, побудовані за функціональним принципом, а також впроваджувати нові електронні сервіси, що у свою чергу призведе до зниження часових та грошових витрат для доброчесного бізнесу.