Серпень  2020 р.

  1. Внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Мінфін згідно Наказу № 283 від 10.06.2020 р. (зареєстрований в Мін’юсті від 07.08.2020 р. за №758/35041) вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якими зокрема передбачено:

  • застосування фізичними особами – роботодавцями (в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування) ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю;
  • пільговий порядок сплати ЄСВ для членів фермерських господарств;
  • уточнено порядок стягнення заборгованості з платників;
  • додаток 2 «Повідомлення-розрахунок» викладено у новій редакції та підкориговано ще кілька додатків.

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування наказу. На сьогодні наказ ще не опублікований.

2. Про актуальні зміни щодо ПДВ

ДПСУ видала інформаційний лист № 14 щодо змін з адміністрування ПДВ, пов’язаних з набуттям чинності Закону України  «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 р. № 674-ІХ, з урахуванням вимог Податкового Кодексу. В листі податківці розповідають:

  • з якої дати застосовуються вимоги Закону № 674-ІХ;
  • на що звернути увагу при застосуванні норм Закону;
  • як складати податкову накладну та розрахунок коригування до неї з 3 липня 2020 року;
  • на які коди УКТ ЗЕД посилатися для цілей звільнення від оподаткування ПДВ, визначених п. 64 підрозділу 2 розділу XX ПКУ для ввезення та постачання електромобілів.

3.  ДПС відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах»

Як повідомило Головне управління  ДПС у Закарпатській області, з 1 вересня 2020 р. заплановано, що контролюючі органи розпочнуть інспекційну роботу з питань виявлення неоформлених трудових відносин.   Інспектори зокрема, зосередять свою увагу на сфері сільського господарства і будівництва,  торгівлі, громадського харчування, готельно-ресторанного бізнесу.

 
Податківці нагадали керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Особливу увагу роботодавців звернули на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

Виходячи з норм чинного законодавства, за неподання повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників до податкових інспекцій, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

 

4.  11 серпня 2020 р.  почала працювати нова версія ПЗ для ЄДР

Як повідомив Мін’юст, оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань введено в промислову експлуатацію о 19-00 год. 11 серпня 2020 року. Це сталося на 5 днів раніше, ніж було заплановано.

Нова версія ЄДР передбачає цілу низку зручних опцій для користувачів, серед іншого, це:

– Безоплатний пошук відомостей за даними відокремленого підрозділу юридичної особи.

– Внесення змін до відомостей про юридичну особу в один етап (без проведення технічних дій).

– Облік сімейних фермерських господарств та додаткова окрема ознака створення таких господарств.

– Автоматична актуалізація даних. 

– Окремий блок для внесення відомостей про кінцевих бенефіціарних власників.

– Можливість вносити відомості щодо заяв про отримання копій документів із реєстраційної справи, формуючи відповідні запити.

– Створення нових друкованих форм документів (заява, рішення про відмову) та оновлення і стандартизацію існуючих (витяг, виписка тощо).

– PDF-формат для скан-копій документів.

– Припинення ФОП в один етап.

– Створення нових реєстраційних дій.

– Внесення та зняття заборони вчинення реєстраційних дій.

Також ДПСУ повідомила про скасування обмежень в наданні електронних довірчих послуг юридичним особам у зв’язку з впровадженням Державним підприємством «Національні інформаційні системи» в експлуатацію оновленого ПЗ для ЄДР.

Аудиторська фірма «Наша бухгалтерія»